Dramatična analiza CNN-a: Sprema li se Amerika za rat naredne godine?

Američka TV stanica CNN analizirala je moguću situaciju u Americi naredne godine i koji su to najveći problemi sa kojima će se suočiti ova država.

--

U CNN-u smatraju da bi neke političke teme mogle da dominiraju čitavom godinom i utiču na mnogo toga.

Jedno od gorućih pitanja je i borba protiv terorizma. CNN smatra da je vrijeme za potpunu promjenu antiterorističke politike. SAD i svijet se suočavaju s raštrkanom terorističkom mrežom koja zavisi od pojedinaca koji čine užasne stvari u njeno ime. Ovakvi napadi nazivaju se napadima na “mekane mete”.

Kao nacija, SAD nema strategiju za borbu protiv takvih napada. Morao bi se pronaći bolji način da se označe pojedinci koji bi mogli biti problematični. Također, trebalo bi se fokusirati i na meke mete, a ne samo na veća turistička odredišta.

Televizija se osvrće i na Trumpove kritičare koji smatraju da bi njegovo vladanje moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode, a onda se osvrću i na američko novinarstvo za koje kažu da je u krizi.

S druge strane, CNN zaključuje da nije jasno ni šta će uraditi američke Demokrate, jer jedni smatraju da bi trebalo da sarađuju sa Trumpom, a drugi se protive tome.

Međutim, CNN se pita da li će Amerika ući u rat naredne godine. Oni smatraju da Trump ima “neobične planove” za borbu protiv prijetnji, kao što je ISIS i podsjećaju na njegov razgovor sa tajvanskim čelnicima, uprkos protivljenju Kine.

CNN podsjeća da novi američki predsjednik podržava rusku vladu, a u svoju je vladu stavio ljude koji na vojsku gledaju kao na prvu opciju.

– Građanski rat u Siriji doveo je do humanitarne katastrofe. Ojačani Vladimir Putin će još više podržavati sirijskog predsjednika, a svijet napeto čeka šta će se slijedeće desiti.

Najvažnija stvar je iranski nuklearni sporazum. Ako ga Trump odbaci, to bi značilo sve veće približavanje rata s Iranom.

Amerika u 2017. godinu ulazi podijeljena – jedna se strana boji posljedica Trumpovog predsjedavanja, a druga ima velika očekivanja u pozitivnom smjeru kojim bi trebalo da počnu da se kreću. Uskoro će se vidjeti ko je bio u pravu – zaključuje CNN.

(avaz)


TAG