Grip bijesni u Hrvatskoj: Epidemija do sada odnjela dva života

U centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda .

--

Hrvatsku je ove sezone pogodila epidemija gripa visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a obolelih je više hiljada u svim područjima zemlje, saopštili su iz Nacionalnog centar za influencu.

– Laboratorijski je potvrđeno hiljadu slučajeva oboljelih od gripa, koji je u nedelju uoči Nove godine odneo dva života – u Zagrebu i Splitu – rekao je šef Centra Vladimir Draženović.

  Stvaran broj obolelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz nedelju u nedelju, što pokazuje da se radi o epidemiji visokog intenziteta.

– Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske – kaže Draženović.

Po njegovoj ocjeni, grip je ove godine malo iznenadio Splićane, gdje je intenzivnija situacija nego inače i ima više obolelih. Osim jakog intenziteta, grip bi ove godine mogao trajati duže nego inače jer je krenuo rano, 27. novembra.

U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.  Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u opticaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

– Grip je turbulentna bolest što je posljedica nepredvidivosti njenog uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti, koliko gripa izazove upala pluća i smrtnih ishoda – kaže Draženović.

S obzirom da su ove sezone u Hrvatskoj zabeleženi i slučajevi ptičjeg gripa, ističe da u Hrvatskoj za sada nema direktne opasnosti od te bolesti, ali potencijalna uvijek postoji.  Bježeći od intenzivne zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj dio Evrope. Dosad zabeleženi slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čoveka, no sa gripom se nikada ne zna jer uvijek može mutirati na razne načine.

– Ljudi zasad ne oboljevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti na hranu. Takvim direktnim kontaktom s uginulom peradi i čovek se može inficirati sojevima ptičjeg gripa – upozorava voditelj Centra za influencu.

(cafe.ba)