Mladić iz BiH nakon 13 godina završio s operacijama zahvaljujući dobrodušnom Britancu

Dječak iz okoline Laktaša rođen je s Tessierovim rascjepom, rijetkim i ozbiljnim rascjepom nepca i usne koji može utjecati i na ostala područja lica, poput nosa, očiju ili vilice.

--

Za njegovo zdravstveno stanje 2003. godine zainteresovao se Wayne Ingram, bivši član Bitanskog bataljona u Bosni i Hercegovini, koji je tokom rutinske patrole upoznao Stefanovog oca, a nakon toga i dječaka. Tada se zarekao da će mu skupiti novac za prijeko potrebnu operaciju i pokrenuo humanitarnu akciju među svojim kolegama, ali i u Velikoj Britaniji.

Trinaest godina poslije Stefan se veseli boljoj budućnosti s obzirom na to da je Ingram ispunio svoje obećanje i prikupio nevjerovatnih 140.000 funti za njegovo liječenje.

Dječak iz BiH od 2003. godine imao je ukupno pet operacija, a kako piše britanski Daily Mail, posljednja je bila prošle godine i trenutno se oporavlja.

“Osjećam se neizmjerno ponosno. Cijela stvar je bila jedan ‘rollercoaster’ emocija. Transformacija je zaista izvanredna. Da mi je neko prije 13 godina rekao da ću postati životni prijatelj dječaka iz BiH i njegove porodice ne bih mu vjerovao. Postoji neraskidiva veza između mene, Stefana i njegove porodice”, rekao je Ingram za MailOnline.

On je ispričao kako je Stefan prije 13 godina bio razigrani dječak koji nije imao nikakvih problema osim deformacije lica, dodajući da se u to vrijeme kao otac dva sina jednostavno nije mogao okrenuti i ne uraditi ništa. Bivši vojnik koji sada radi kao bolničar u Velikoj Britaniji ispričao je kako danas na Stefana gledao kao na svoje dijete.

Jedan od ljekara koji je bio direktno uključen u liječenje dječaka iz BiH bio je plastični hirurg David Dunaway koji je velikodušno ponudio svoje usluge besplatno dok je Ingram plaćao karte, vize i smještaj za Stefana i njegovu porodicu.

Ingram je kazao kako je Stefan bio stidljiv dječak zbog svog deformiteta, ali da sada ulicom hoda visoko uzdignute glave dodajući kako je u našoj zemlji mladić pronašao i djevojku sa kojom je dvije godine u vezi.

Novinar MailOnlinea razgovarao je i sa Stefanom koji se zahvalio svim dobrim ljudima zahvaljujući kojima je uspio prikupiti novac i otići na operacije.

“Sve što mogu reći je hvala iznova i iznova svima. Nadam se da ću biti u mogućnosti posvetiti vrijeme u budućnosti muzici s obzirom na to da je harmonika moja ogromna ljubav”, rekao je Stefan.

(Klix)

TAG