RASPRAVA O SULTANIZMU: Veća ovlašćenja Erdoganu i smrt parlamentarizma u Turskoj

Turski parlament raspravlja o većim ovlašćenjima za Erdogana

Turski parlament otpočeo je danas raspravu o izmenama Ustava koje bi predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dale daleko veća ovlašćenja i omogućila mu još dva petogodišnja mandata na toj funkciji.

--

Erdogan, već 14 godina dominantna figura turske politike, već dugo pokušava da izdejstvuje veća ovlašćenja za predsednika, obrazlažući takvu inicijativu tvrdnjom da će jako rukovodstvo ubrzati napredak zemlje. Glavne opozicione partije plaše se da će ukoliko budu odobrene, reforme dati previše moći Erdoganu i zemlju pretvoriti u diktatorsku državu koja će se udaljiti od demokratije i zapada.

Foto:Profimedia/ilustacija

Foto: Profimedia/ilustracija

Grupu poslanika, advokata i drugih demonstranata koji su pokušali da se okupe ispred parlamenta kako bi pokazali protivljenje izmenama ustava, policija je rasterala biber sprejem.

– Pokušavaju da pretvore parlamentarnu demokratiju u totalitarni režim – rekao je lider opozicije Kemal Kiličdaroglu.

Odluka za dve nedelje

Očekuje se da će rasprava o predloženim izmenama stava trajati dve nedelje. Kako bi bio usvojen predlog mora da prođe dva kruga glasanja u parlamentu i da osvoji najmanje 330 od 550 glasova.

Debata u parlamentu odvija se bez 11 poslanika iz opozicione pro-kurdske partije, koji su uhapšeni zbog navodnih veza sa kurdskim pobunjenicima.

– Uskraćeno nam je pravo da izrazimo svoje mišljenje i pravo da glasamo o izmenama ustava. Ova rasprava i glasanje su sporni, nelegalni i pitanje je da li su zakoniti – rekao je u pismu parlamentu lider pro-kurdske stranke Selahatin Demirtaš.

Redžep Tajip Erdogan

Foto: Profimedia

Novi ustav bi predsedniku omogućio da bude izvršna vlast u državi, imenuje vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanja. Po njemu bi Erdogan mogao da bude predsednik još u dva mandata, sve do 2029. godine.

Vladajućoj partiji trenutno nedostaje samo 14 glasova do potrebnih 330. Ukoliko ga usvoje poslanici, o novom ustavu Turske izjasnili bi se i građani na referendumu, koji bi mogao biti održan u proleće.

(srbijadanas)


TAG